Voorstelling

SKYLGE (Terschelling)

Om het karakter van Bauck te begrijpen is het nodig om terug te gaan naar het Skylge van haar jeugd. Vissers, handelaren en boeren bevolkten het eiland. De visserij speelde altijd al een grote rol. Een andere wereld voor haar, omdat ze dochter was van de Heer van Terschelling Foppe Rienksz van Popma.

KING EDWARD

Internationaal waren daar de contacten. Er was door Foppe een niet-aanvalsverdrag op zee overeengekomen met King Edward. De zetel van Foppe bleek geen knip voor de neus meer waard toen deze Engelse koning van het toneel verdween en zich moest mengen in The War of the Roses. De strijd tegen Frankrijk, en in het verlengde daarvan de strijd om aan te blijven als koning van Engeland.

HOLLAND

Het machtsspel leidde tot een nieuwe heer. Arend van Zevenbergen. Foppe van Popma bleef van inkomen verzekerd. Dat veranderde na de schaking door Cornelis van Bergen van Maria van Zevenbergen. Sinds hij de touwtjes op Skylge in handen kreeg, was ook het spel voor Van Popma uit.

HELDIN BAUCK

Bauck wil niet wéér meemaken dat zij en haar familie en nu haar gemalin en zoontje Hette, alles kwijtraken. Er zat een gevoel van onrecht, van teleurstelling en onmacht in. Het maakte bij haar nieuwe krachten los, die haar de status van eerste Friese heldin oplevert.

BERLTSUM

Sterk havendorp. Sinds de dichtslibbing toch meer aangewezen op landbouw en minder op visserij. Het is de tweede locatie van BAUCK, die uitgehuwelijkt wordt aan Doecke van Hemmema, een rasechte diplomaat. Op een van zijn belangrijkste diplomatieke reizen, neemt Bauck het voortouw.

EERSTE FRIESE VRIJHEIDSSTRIJDER

Bauck groeit tegen wil en dank, maar vooral vanwege haar sterke idealen uit tot de eerste Friese vrijheidsstrijdster. Na een heroïsche overwinning op de Vetkopers. De anticlimax volgt toch, en later weet de vijand haar levend en wel gevangen te nemen. Ze komt terecht in een Groninger gevangenis, waar ze een meisje baart, Wilsck.