Marieke Swart speelt jonge Bauck, Jantien Hoekstra volwassen vrijheidsstrijdster

Berltsum – Marieke Swart uit St. Annaparochie en Jantien Hoekstra uit Berltsum spelen de respectievelijk jonge Bauck en volwassen Bauck in het theaterspektakel BAUCK! dat eind juni 2017 in het Hemmemapark in Berltsum in première gaat.

Beide speelsters waren ‘blij verrast’ na een auditie met de nodige concurrentie, zoals dat een auditie betaamt. Naast de vijftien eveneens mooie rollen, staat de rol van BAUCK centraal in het gelijknamige spektakel.
Bauck is de éérste Friese vrijheidsstrijdster. Opgegroeid op Terschelling (Skylge), toont ze meteen haar ware gezicht. Het is een brutale spring-in-het-veld met het rechtvaardigheidsgevoel hoog in het vaandel.
Zeker nadat haar vader zijn gezag over Skylge verliest nadat Holland Skylge overneemt van Engeland. De jonge Bauck sluit een pact met de volwassen visserszoon Silk, die als ridder aangesteld is door jaar vader Van Popma.

En dan komt Bauck via een spectaculaire omweg in Berltsum terecht, waar ze de echtgenote is van ‘aadlik foarman’ Doecke van Hemmema. Hier stapt Jantien Hoekstra uit Berltsum als actrice in. Heroïsch en internationaal bekend zijn de verhalen over Bauck die bij afwezigheid van Doecke het voortouw neemt en zelfs Doeckes broer Alef overruled. En dat met een kleine zoon en een tweede op komst. Maar ze stapt daarover heen en weet te overwinnen. Tot ze uiteindelijk toch na een list gevangen wordt gezet en als wisselgeld dient in de strijd om de landstatus van Fryslân. Gaat Doecke zijn handtekening zetten onder het beladen contract?
Jantien Hoekstra over haar rol: ,,Ik fyn it it prachtige rol. Der is aksje, it is ek fysyk, dêr kin ik in protte fan mysels yn kwyt. En fansels sil ik my ferdjipje yn it mentale fan BAUCK! Ik ha der echt hiele folle nocht oan. In powerfrou.’’

Dat avontuurlijke van Bauck op het eiland waar ze een medestander vindt in visserszoon Silk, ziet Marieke Swart eveneens een uitdaging. ,,Se sjogge my faak as in aardich famke. Dat betsjut dat ik út dy comfortzone moat, en dat wol ik ek wol graach, dit is allinnich mar goed.’’

Marieke Swart is jong, maar heeft al een hele theaterloopbaan achter de rug. Dat begon toen ze vier jaar was en toen al deel uit maakte van de cast van Nylsk, het eerste theaterspektakel van Sybe Joostema maakte, en zich afspeelde in een nagebouwd kasteel in Minnertsga. Vervolgens kwam ze terecht in de musicalwereld en speelde vanaf haar tiende twee jaar Annie in de gelijknamige musical van Albert Verlinde, vooral in het noorden van het land. Ze stond daarna in de musical Pinokkio in België. ,,Dûnsjen, sjongen en aktearjen waarden kombineare. En dat is wat ik alle trije graach wol.’’ Ze werd aangenomen op Song & Dance in Zwolle, waar ze een vierjarige opleiding musical volgde. Ook was ze het gezicht van het jeugdprogramma Wit Wat voor Omrop Fryslân. Dit jaar is Marieke toegelaten tot de opleiding Docent Theater in Leeuwarden. ,,In moaie oplieding. Ek dêr binne se entûsjast oer it feit dat ik dizze rol krigen ha.’’

Jantien Hoekstra heeft ook de nodige ervaring in het acteren bij diverse grote voorstellingen. Ze debuteerde bij het Iepenloftspul Hair in Dronryp en kreeg de smaak te pakken. Diverse Iepenloftspullen deed ze mee o.a. ook Amadeüs, tot ze besloot iets anders te doen. Dat werd de rol van regisseur van jongerentoneel in Berltsum. Dat heeft ze vijf jaar gedaan.

Bauck is echt een hoofdrol waarbij acteren voor haar de boventoon voert. ,,It is skitterend dat je no mei sa’n grutte foarstelling oan ‘e gong kinne.’’ Ze vertelt zich de komende tijd in deze rol van powervrouw BAUCK te gaan verdiepen.