Docufilm BAUCK! over de
eerste Friese vrijheidsstrijdster

Berltsum – Filmmaker Janko Krist gaat een docufilm maken over Bauck van Hemmema, de eerste Friese vrijheidsstrijdster. De film BAUCK! moet eind 2018 klaar zijn en zal onder andere bij Omrop Fryslân (ook landelijk) te zien zijn.

De docufilm is een spin-off van BAUCK!, het theaterspektakel van Sybe Joostema in het Hemmemapark in Berltsum. Duizenden toeschouwers maakten daar voor het eerst kennis met het tot dan onbekende verhaal van deze Friese heldin. Een succesvoorstelling.

Filmmaker Janko Krist, ook bekend van de trailer van BAUCK, de tv-programma’s ‘Hea!’ en ‘Jan rijdt rond’, gaat op zoek naar verschillende filmlocaties met middeleeuwse uitstraling. Waar mogelijk zijn dat plekken waar Bauck’s heroïsche en tegelijk hectische leven zich afspeelde. Krist: “It is in útdaagjende foarm dêr’t ik as dokumintêremakker yn de skiednis fan Bauck dûke wol en eins yn har libben en tiid sjen wol.’’

Bauck werd halverwege de vijftiende eeuw geboren op het eiland Terschelling als dochter van de heer van Skylge. Nadat de Engelse koning het eiland vanwege geldnood verkocht aan Holland, raakte de familie alle status kwijt. Bauck kwam via Kimswerd – waar haar zus Gaets woonde, de overgrootmoeder van Grutte Pier – terecht op het buitendijks Hemmema-kasteel in Berltsum. Daar vocht ze in 1496 voor de Friese vrijheid, het kasteel en lijfsbehoud na het vluchten van haar man Doeke van Hemmema en diens broer Alef naar Albrecht van Saksen.

Na drie heroïsche overwinningen met huurlingen van Terschelling en het Berltsumer volk, werd Bauck bij de vierde aanval verslagen en kwam in de gevangenis in Groningen terecht. Ze overleed enkele jaren na haar vrijlating, totaal uitgeput, in 1501. Spelers uit het spektakel, spelen ook hier een rol in.

De docufilm BAUCK! is een samenwerking van de culturele stichting Grut Hermana en Omrop Fryslân. Het script is van Sybe Joostema.

Foto: Anne Waterlander